2014. augusztus 12., kedd

Isten veled Robin Williams!

Kedves Olvasóm!

Meghalt Robin Williams.

Ezzel a megdöbbentő hírrel találkoztam ma a hírfolyamban, amikor megnyitottam a Facebook oldalamat.

Könnyezni kezdtem.
A kedvenc színészem volt.
Láttam szinte minden filmjét és nem tudtam betelni vele.

Tudom, hogy a színész nem azonos a karakterekkel, akiket játszik és mégis....
Azért az az Ő döntése, hogy mely szerepeket vállalja el, melyik forgatókönyv fogja meg.
Biztosan nem véletlen, hogy az Ő filmjeinek zöme olyan volt, amelyben segítő embert alakít.
Talán ezért áll olyan közel hozzám.

A segítő ember ezer arca

Emlékszik "Jó reggelt Vietnám" Adrian Cronauer-je, aki megpróbálja rádió műsorával a borzalmakat átélő katonák életét kicsit elviselhetőbbé tenni, és felhívni a figyelmet a háború értelmetlenségére?
Vagy a "Holt költők Társasága"-nak új szellemű tanárára, aki lapról lapra tépeti szét diákjaival a tankönyvet, mert azt akarja, hogy felfedezzék: életük maga a költészet?






És ott van "Patch Adams" a bohóc doktor, aki szerint a humor, a nevetés a legjobb, ami a nyugati orvoslás mellett a gyerekek gyógyulásához vezet. Beugrik Robin Williams kedves alakja?



És nem felejtkezhetünk el "A 200 éves ember"-ről sem, aki érző robotként, a Martin családot szolgálja hűen és "szeretettel".







Aztán feltűnhet emlékezetünkben "Mrs. Doubtfire", az édesapa, aki idős
nevelőnő bőrébe bújik, csak, hogy imádott gyerekei mellett lehessen, hogy gondjukat viselhesse.



És az "Ébredések" lelkes orvosa, Dr. Malcolm Sayer, aki egy olyan új gyógyszert fedez fel, amellyel a betegeket vissza lehet hozni az életbe.





Nem hagyhatom ki a "Good Will Hunting"-ot sem, melyben Will Hunting, a még csak húsz éves dél-bostoni zseni, melós srác egyetlen
reménye, az egyetemi professzorból lett pszichológust alakító Robin Williams, aki csodálja a fiú érzelmi küszködéseit és megérti, milyen az, amikor az ember élete állandó küzdelem.


Na meg a "Nászfrász", melyben egy igazi "coach-papot" alakít, aki 3 hét alatt, számos megdöbbentő feladatot ad a jegyeseknek, hogy azok kellő önismeretre és egymás megismerésére tegyenek szert, mielőtt belevágnak a házasságnak nevezett hosszú, közös útba. Egy igazi proaktív coaching, ami tényleg felkészít, hogy biztos alapokon nyugodjon a fiatalok házassága, s meg tudják oldani a majdan felmerülő problémákat.

Ha végignézzük a felsoroltakat, a családi coaching, szinte minden témájához rendelhetnénk egy Robin Williams filmet. A kamaszok problémáihoz (Holt költők társasága), a "kakukktojás" jelenséghez (Good Will Hunting), a válás okozta problémákhoz (Mrs. Doubtfire), a súlyos betegséghez (Patch Adams, Ébredések), a párkapcsolathoz, házassági problémákhoz (Nászfrász).

S végül, de nem utolsó sorban - sorolhatnám még sokáig a kedves, segítő alakokat, akiket életre keltett - a számomra legkedvesebb alakítása, a "Csodás álmok jönnek" Dr. Chris Nielsen-je. Ebben a filmben a főhős, saját halála után nem marad a csodás Paradicsomban, mert megtudja, hogy felesége, Annie nem tudta
feldolgozni szerettei elvesztését (gyerekeik is meghaltak autóbalesetben), és öngyilkosságot követett el. Chris ekkor átvág a poklok-poklán felesége felkutatására a reménytelen alvilágban, vállalva, hogy kimenti az asszony lelkét a reménytelen magányos örökkévalóságból, vagy társa lesz abban örökké. A film végén sikerül megmenteni szerelmét, s útnak indulhatnak, újra kezdeni az életet kéz a kézben.......


Robin!
Te is eldobtad magadtól az életet, akárcsak Annie.
Remélem, lesz valaki, aki érted is útnak indul a reménytelen alvilágba, átvág a poklok-poklán, hogy kimentsen onnan, s kapsz egy új esélyt, egy olyan életre, amiben erősebb és boldogabb lesz a lelked!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése