2014. május 29., csütörtök

„Ami Vegas-ban történik, az ott is marad.”

Kedves Olvasóm,

arról már írtam, hogy a coachingban a Coach és Ügyfele teljesen őszinték egymáshoz. Őszinteség híján nem lehet sikeres kettőjük közös munkája. Ennek alapja pedig a kölcsönös bizalom.

Miért bízhat meg az Ügyfél teljesen a Coachban?

Biztosan Ön is hallotta már a mondást, hogy „Ami Vegas-ban történik, az ott is marad.”


Hát így van ez a coaching ülésen is, ami ott elhangzik az ott is marad.
 A ICF etikai kódex kimondja:  „Coach gyakorlatomban készített feljegyzéseimet bizalmasan kezelem, megfelelően karbantartom, tárolom és semmisítem meg, az ide vonatkozó törvényeket betartva.”  

Na és  mi van akkor, ha egy pár, vagy több személy között alakul ki olyan helyzet, amelyet a szereplők nem tudnak megoldani és a Coach segítségét kérik, hogyan alakul itt ki a bizalom?

Ezekben az esetekben többnyire, először a pár egyik tagja, vagy a több szereplős helyzetből az egyik szereplő kér segítséget a Coach-tól. De van olyan is, hogy együtt keresik fel a Coach-ot már első ízben is.

Ha csak egy szereplő érkezik, de többen érintettek, gyakori, hogy a coaching folyamatba a másik (többi) szereplő is bevonódik.  Akár együtt jönnek, akár a folyamat során kapcsolódnak be, a Coach lehetőséget fog adni minden szereplőnek, hogy egy-egy ülésen egyedül vehessen részt, ahol csak vele, az ő érzéseivel és az ő megoldásaival  foglalkoznak. Természetesen ami itt kettejük közt elhangzik, azt a Coach ugyanúgy megőrzi, mint az egy szereplős coaching-ban. És lesznek olyan ülések, amikor a szereplők együtt fognak dolgozni a megoldáson. Ide pedig már úgy érkeznek a szereplők, hogy szándékukban áll a helyzet megoldása, tehát bíznak a Coach-ban és egymásban is.

Milyen szituációkban segíthet a Coach a többszereplős eseteknél?

Például ha a párkapcsolatban tartósan elégedetlen saját helyzetével az egyik fél, ám szándéka  a helyzet rendezése, vagy egy körülmény megváltozása okoz zavart a kapcsolat működésében. Ilyen körülmény lehet munkahely vagy lakóhely változás, gyermek születés, haláleset, egy harmadik személy beavatkozása a pár életébe, betegség, anyagi helyzet változás, a „zöld szemű szörny” felbukkanása és még sok egyéb.


Több szereplős esetben lehet az egy család, lehet baráti társaság, és lehet például munkatársak egy csoportja is.
FONTOS! Munkatársak esetén a csoport tagok személyes viszonyáról van szó a Life coaching-ban, nem pedig a szervezeti célok megvalósításáról. Ha szervezeti célok elérésében, szervezet fejlesztésben vagy szervezeti problémák kezelésében van szükség a Coach-ra, akkor az már a Business coaching területe nem a Life coaching-é! Erről majd későbbi írásaimban ejtek szót. Amennyiben Önt most ez a terület érdekli, keressen meg email-ben!

A több szereplős helyzetben is lehet tartósan fennálló sérelme valamelyik szereplőnek és fontos szerepet játszhatnak a helyzet kialakulásában a megváltozott körülmények. A családnál hasonló körülmények lehetnek, mint amiket a párkapcsolatnál felsoroltam. Baráti társaság esetén lehet ilyen körülmény az egyik szereplő házasság kötése, vagy éppen válása, esetleg anyagi helyzetének megváltozása és még sok más egyéb. Munkatársak között lehet megváltozott körülmény például  az egyik szereplő előléptetése vagy elbocsátása , esetleg egy új munkatárs érkezése a csoportba. 


Tartson velem legközelebb is!

                                                                  Kóbor Virág az Ön Life Coach partnere
                                                                  virag.kobor kukac gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése