2014. május 26., hétfő

Mit jelent a Coach és a Life Coach kifejezés?

Kedves Olvasóm,

Kóbor Virág, Life Coach vagyok.

Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy megismertessem ezt a tevékenységet azokkal, akik még nem ismernek és újabb információkat adjak azoknak, akik hallottak már a coaching-ról.
Magyarországon főként a Business Coaching ismert, ám létezik ennek az az ágazata, amely a személyes problémákban adhat segítséget.

A coach szó jelentése: edző.  

Mit csinál egy edző a sportban?

A sportokban az edző vagy tréner egy olyan személy, aki iránymutatásaival és utasításaival segít egy csapatot vagy egy személyt. Az edző tevékenysége akkor sikeres, ha a sportoló a játék vagy verseny alatt önállóan és sikeresen tudja alkalmazni a különböző taktikákat és stratégiákat.


És vajon mit csinál egy Life Coach?

A Life Coach olyan személy, aki másokat (az ügyfeleit) segíti céljaik elérésében, célok kitűzésével, bátorítással és kérdésekkel. A Life Coach nem oldja meg a problémát, helyette ügyfelét buzdítja a probléma megoldására, megtaláltatja vele a számára legjobb stratégiát, taktikát és begyakoroltatja azt. A Life Coach tevékenysége akkor sikeres, ha ügyfele a saját életében önállóan és sikeresen tudja alkalmazni a különböző taktikákat és stratégiákat és eléri célját.

A blogom neve "Szalmaszál" lett. Hogy miért?

A szalmaszál nagyon pici, nagyon gyenge, s ennek ellenére mindent jelenthet annak, aki nagy bajban van.
A szalmaszálon a süllyedő ember kaphat még egy kevés oxigént, vagy bele kapaszkodhat. Önmagában a szalmaszál nem képes senkit megtartani, ám furcsa mód ez a pici szalmaszál ad a bajban lévőnek annyi biztonságot, annyi időt, hogy megtalálhassa a megoldást, amivel kimenekülhet szorult helyzetéből.
A Life Coach olyan, mint ez a szalmaszál, nem tudja megmondani, hogy a hozzá segítségért forduló helyzetére mi a megoldás, ám a közös munka során megadja azt a támogató közeget, amelyben ügyfele gyorsan meg fogja találni problémájára a saját megoldását és sikeresen alkalmazza azt.

                                                        Kóbor Virág, az Ön Life Coach partnere
                                                        virag.kobor kukac gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése