2014. május 27., kedd

Milyen keretek között történik a coaching ülés?

Kedves Olvasóm,

lépjünk most tovább! 
Nézzük meg kik a szereplők, milyen keretek között történik a coaching ülés!

Azt már tisztáztuk, hogy a Coaching egy személyes, beszélgetős műfaj. 
A Coach és Ügyfele ( a Coachee) személyesen találkoznak, és beszélgetnek, az esetek többségében a Coach irodájában. Lehet az üléseket más helyen is tartani, ha az a környezet nem vonja el a figyelmét a résztvevőknek. Az ügyfél otthonában azonban semmiképpen, mert az túl erős ingerekkel teli környezet, ami nem tesz jót a folyamat hatékonyságának
A folyamat során rendszeresen (általában heti gyakorisággal) ismétlődnek ezek a találkozók. 
Két ülés között elképzelhető pl. email váltás, rövid telefonos egyeztetés, ám ez nem helyettesítheti a személyes találkozásokat.


Hogy miért kell a személyesség?  

Ahhoz, hogy érdemi eredményt érjünk el fontos, hogy kialakuljon a Coach és Ügyfele között a teljes bizalom, mert a közös munka során mindenről őszintén kell tudniuk beszélni egymással. Az igazi őszinte légkört és bizalmat pedig csak személyesen lehet kialakítani. Manapság divatos kifejezéssel élve, "működnie kell a Coach és Ügyfele között a kémiának". 

A személyes beszélgetés közben a Coach nem csupán Ügyfele szavait értelmezi. A beszélgetés során információkat hordoz az Ügyfél mimikája, gesztikulációja, testtartása, öltözete és még nagyon sok olyan információ (egyszóval metakommunikáció), amely email-es vagy telefonos kommunikációban nem jelenik meg. Ugyanakkor a Coach sem csak szavakkal motiválja, inspirálja, bátorítja Ügyfelét, az ő metakommunikációja is hatással van az Ügyfélre.

Metakommunikáció! Nézzük, mit ír erről a Wikipédia!

"Metakommunikációnak nevezik a kommunikációs folyamatban a nem verbális jelek használatát. Fajtái: mimika, vokális kommunikáció, tekintet, mozgásos kommunikáció, testtartás, térköz. A metakommunikáció az élőszóbeli kommunikáció légkörét - atmoszféráját - tükrözi. Kifejezi a kommunikációs folyamatban résztvevők viszonyát (hangulatát) egyrészt egymáshoz (közlő és befogadó), másrészt a résztvevők viszonyulását a közlemény tartalmához..."

Tehát nagyon fontos tudni, hogy igazán hatékony segítséget csak személyesen tud nyújtani a Coach!

Mi történik egy coaching ülésen?

Arról is esett már szó korábbi bejegyzésemben, hogy a Coach nem tanácsadó.
„Akkor meg hogyan tud segíteni a problémám megoldásában?!” -  kérdezheti csodálkozva az Ügyfél, aki épp elakadt valamiben.

Bizonyára tapasztalta már, hogy gyakran nincs is szüksége az embernek tanácsra, csupán arra, hogy valaki meghallgassa, hogy ne a saját fejében monologizáljon, hanem hangosan gondolkodhasson, hogy találkozzon a tekintete egy másik emberével, aki odafigyel rá, megérti, elfogadja őt és a döntéseit – ahogyan Mr. Darcy mondta Bridget Jonesnak – szereti "úgy ahogy van.”
Nos a Coach is ezt teszi, meghallgatja az Ügyfelét, odafigyel rá és elfogadja őt „úgy ahogy van”. Nem akarja megváltoztatni. 
Ugyanakkor kérdéseket tesz fel neki, hogy újabb gondolkodásra késztesse, hogy más és más nézőpontokból is vizsgálja meg a helyzetét. 

A Coach arra ösztönzi Ügyfelét, hogy jelölje ki azt a célt, amit a coaching során el szeretne érni. Fogalmazza meg azt a helyzetet, állapotot minél pontosabban és részletesebben, ahova el szeretne jutni a folyamat végére.
Ez az együttműködés olyan mint egy vitorlás hajóút. A hajó kapitányának pontosan tudnia kell, melyik kikötőbe kell eljutnia a hajónak, mert csak akkor fogja tudni, hogy változó irányú szelek esetén hogyan állítson a vitorlákon, hogy a hajó be is fusson a célba. Ha nincs meghatározva a cél a hajó össze vissza fog hánykolódni a tengeren és sosem ér partot.


Amikor szükségét érzi, a Coach feladatokat ad Ügyfelének, olyanokat melyek fokozzák annak kreativitását, magabiztosságát. Vannak feladatok, amelyeket közösen végeznek, vannak olyanok, amelyeket az Ügyfél a két találkozás között önállóan végez. 

Hamarosan újabb információkkal jelentkezem.
                                                                              Kóbor Virág, az Ön Life Coach partnere
                                                                               virag.kobor kukac gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése