2014. június 20., péntek

Legfontosabb a család

Kedves Olvasóm,

az előző történet egy úgynevezett „karrier coaching”-ról szólt. Azért erről írtam, mert az eredeti szakmám HR Menedzser. Ebben a közegben dolgoztam több mint 15 évig, így egyszerűnek tünt ezen keresztül bemutatnom, hogyan is működik a coaching.

Szakterületemül azonban egy másik műfaját választottam a coachingnak, ez pedig nem más, mint a családi kapcsolatokban felmerülő problémák feloldása. Lehet az szülő és kamasz között, vagy anyós és menye között, testvérek között vagy párkapcsolatban kialakuló konfliktus, sőt akár a család több tagja között kialakult egyet nem értés is.

Hogy miért a családdal foglalkozom?
Mert számomra a legfontosabb emberi közösség a család. Egy kerek egész, egy erős szövetség, egy megtartó közösség. Innen indul minden és itt ér véget. A családok az építőkövei a társadalomnak. Az a közeg, amelyből útnak indulunk, kiteljesedünk, majd visszahúzódunk és újra töltekezünk. A közeg, ami szeretetet, biztonságot, és bölcsességet nyújt nekünk.


Nemrégiben egy coach klub rendezvényen jártam, ahol megismerkedhettem a mandalákkal. Csodás alkotások ezek. Fő motívumuk a kör, amely önmagába záródik, jelképezi a biztonságot, keretet ad a benne rejlő szimmetriában elhelyezkedő színeknek és formáknak. A középpontból kiindulva szinte láthatóan pulzál, tágul a kép, majd önmaga középpontjába visszahúzódik.


 Egész végig az járt a fejemben, hogy ilyen a család is. Kiindulunk a középpontból, egyre távolabb merészkedünk, egyre hosszabb időre, hogy megismerjük a világot, majd újra és újra visszahúzódunk a középpontba. Így megy ez egész földi életünkön át. A kicsi gyermek csupán percekre, majd órákra távolodik el a szülőtől, s fizikailag is csak néhány méter távolságba. Később közösségbe, óvodába, iskolába kerül. Ekkor már egész napra és kilométerekre van távol a családtól. Jönnek a táborok, ahol heteket tölt el és már település- vagy akár országhatárokat is átlép.  A középiskola vagy az egyetem, már más városokban hónapokon keresztül, s végül önálló családot alapít. De minden életszakaszban, rendszeresen hazatér a családjához, ahonnan útnak indult.

Nekem magamnak is nagy családom van. Időnként, néhány évente összejövünk a dédszüleim házában (ők már nem élnek, de a ház szerencsére a család tulajdonában van), kimegyünk hozzájuk a temetőbe, és azokhoz a családtagokhoz, akik már nem lehetnek velünk, aztán úgy 30-40-en visszatérünk a házba, emlékezünk, megbeszéljük kivel, mi történt amióta nem láttuk egymást. A 90 éves nagybácsi, felolvassa, a kockás irkába, cirkalmas betűkkel leírt családi krónikát, s a déd- és ükunokák tátott szájjal hallgatják.


 Nincs ennél felemelőbb és csodásabb érzés a világon!

S nagy a magam alapította családom is. Férjemmel 4 gyermeknek adtunk életet, ők már mind felnőttek, párt találtak, s így ünnepekkor, amikor mindenki hazajön, 10-en üljük körbe az asztalt, s hamarosan érkeznek majd az unokáink.

Mindezek miatt én úgy gondolom nagyon fontos ápolnunk, megőriznünk túlélésünk zálogát, azt a csodát, amit úgy nevezünk CSALÁD.

Ám nem mindig olyan gyönyörű, harmonikus, idilli egy család tagjainak élete, mint ahogyan a fenti leírásomban felrajzoltam. Az egyensúlyban lévő, harmonikus családok tagjai közt is kialakulnak időről-időre egyet nem értések, konfliktusok. Jöhet egy betegség, egy generációs probléma, új családtag, "ősz vagy tél időszak" a párkapcsolatban. Ezekkel többnyire megbirkózunk, ám van, hogy egy élethelyzetben elakadunk, megmerevednek az álláspontok, túl hosszúra nyúlik a konfliktusos helyzet, s már nem érzünk magunkban elég energiát, hogy újra nekiálljunk a megoldást megtalálni.  Olyan az egész, mintha köd szállna le körénk, és már szinte az orrunkig se látunk.


Ahhoz, hogy egy ilyen szituációban a család megőrizhesse biztonságot és békét adó funkcióját, tenni kell, s ha már „egyedül nem megy”, akkor ne szégyelljünk segítséget kérni!
Ilyenkor a Coach, aki kívülről látja a helyzetet, képes segíteni, hogy ügyfele is felvehesse ezt a külső nézőpontot. Mint ahogy a Nap melegítő hatására, amint a felszínt melegíteni kezdi, eloszlik a köd, a coaching során úgy tisztul a Coach ügyfele előtt a helyzet, s bontakozik ki a megoldás.


Ahogy a melegedés hatására a levegő hőmérséklete emelkedik, úgy nő az ügyfél önbizalma, magabiztossága és alakul ki benne a bizonyosság, hogy a helyzet rendezhető és a családi béke helyreáll.

Ha velem tart, olyan történeteket mesélek majd, amikben párok, szülők, kamaszok, nagyszülők, testvérek közötti konfliktusokat old meg a coaching során a Coach és Ügyfele.

Ha valamelyik történetben a saját vagy bárki más helyzetére ismer, vagy hasonló nehézségekkel küzd, keressen meg! Ne szenvedjen tovább, szárítsuk fel a családjában leereszkedett ködöt, engedjük be újra a napfényt, hogy a családtagok újra viruljanak a család nyújtotta biztonságos és békés közegben.


                                                        Kóbor Virág az Ön Life Coach partnere
                                                         virag.kobor kukac gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése