2014. június 4., szerda

Képességek mérlegen

Kedves Olvasóm,

Előző írásomban beültünk egy coaching ülésre, ahol a váratlanul állás nélkül maradt, 55 éves villamosmérnök, Ede útkeresésének indulásába nyerhettünk bepillatást. Lássuk mi történt az első találkozás óta, és hogyan folyik tovább a közös munka!

Ede a második ülésre jó kedvűen érkezik. Elmondja, hogy egész héten böngészett az interneten. Izgalmas és mozgalmas hete volt az eddigiekhez képest és ez egészen felvillanyozta.Nagyon sok szakmájával összefüggő hirdetést talált. Ki is választott 20 db-ot, amik a leginkább megfelelnének számára.
5 ezek közül műszaki tanácsadó, ezeket azért választotta, mert a közel 30 éves szakmai tapasztalatait szerinte jól tudná hasznosítani. 12 hirdetésben szervizmérnököt keresnek, különböző elektronikai készülékek javítására, ez a szakmája, ezt csinálta a pályája során, bármilyen készülékkel boldogul. Végül 3 cég pedig szervizvezetőt keres, Ede csoportvezető már volt, jól ismeri a szervizek működését, szívesen csinálná.


A Coach most a kiválasztott 3 féle munkakörről kérdezi Edét, arra kéri részletesen mesélje el, hogy mit tud róluk, pontosan mit csinál az az ember, aki betölti őket. Ede először csak tőmondatokban válaszol, aztán a Coach kérdései során, egyre több dolog derül ki róluk és lassan kibontakozik ezeknek a munkaköröknek a teljes képe. Ede maga is meglepődik, hogy amikor csak úgy rá gondol ezekre a feladatkörökre, nagyon sok fontos részlet fel sem merül benne, hiszen annyira magától értetődő.

Lám-lám!
Gyakori, hogy azt gondoljuk, „Ó én tisztában vagyok azzal, hogy mit is jelent a .........................!”  Aztán, amikor egy hozzá nem értő kérdezgetni kezd bennünket róla, akkor döbbenünk rá, hogy mennyi minden szempontot nem veszünk figyelembe egy hétköznapi helyzetben. Elsiklunk felettük, mert annyira természetes, pedig nagyon sokszor ezekben a „természetes részletekben” bújik meg a megoldás.

Nézzük csak, ha már szépen, részletesen körülírta Ede a kiválasztott munkaköröket, mire lesz ez jó?

Ezután a Coach Edétől azon képességek, tulajdonságok, jártasságok felsorolását kéri, amelyek szükségesek a kiválasztott munkakörök betöltéséhez. A Coach arra kéri Edét, képzeljen el egy hatalmas kétkarú mérleget. Az egyik serpenyőjében ott az első munkakör, a műszaki tanácsadó, a másikba Ede pakolhatja bele a képességeket, tulajdonságokat. Cél, hogy a mérleg egyensúlyt mutasson. Ehhez legalább 20 képesség szükséges. Először nem megy könnyen Edének a gyüjtögetés, ám szép lassan belemelegszik, s 22 képességet sorol fel. Majd elvégzi a feladatot a másik két munkakörrel is.


Az ülés végén Ede ismét önálló feladatot kap. Most saját tulajdonságainak, tapasztalatainak és képességeinek összegyűjtését kéri tőle a Coach. Nem csupán a munkával kapcsolatosakat, hanem mindent, amit magáról tud. Nem kevesebbet kell találnia, mint 60 db-ot. Ede egy hete még megrettent volna ettől a feladattól, de most direkt kihívásnak érzi és tettre készen indul haza az ülésről.

Látható, hogy Ede, aki nagyon elkeseredetten és borulátóan érkezett először a Coach-hoz, kezdi visszanyerni tattrekészségét.
Bizonyára ismeri gyerekkorából az alábbi történetet. A mesében Hamupipőkének azt mondja a mostohája, hogy ha kiválogatja az összeöntött lencsét és borsót, akkor elviszik  a bálba. Hamupipőke tudja, hogy ezt a feladatot ő meg tudja csinálni, tehát magabiztosan belevág és időben el is készül. Nem számol azonban azzal a váratlan körülménnyel, hogy újabb tál kiválogatni valót tesznek elé. Már nem túl lelkesen, de nekiáll a következőnek is, még ezt is befejezi időben, ám újabb tál kerül elé.  Ekkorra már elveszti a hitét magában és a bálba jutás lehetőségében is. Ekkor érkezik a tündér, aki visszaadja Hamupipőke hitét önmagában, és a végén mégiscsak eljut a bálba.
Most valami hasonló történik a mi Edénkkel. Álláskeresése során egyik kudarc követte a másikat. Már beletörődött, hogy nem fog állást találni. Ekkor találta meg azt a „szalmaszálat”, ami visszaadja a hitét önmagában, ami reményeink szerint sikerre vezeti őt.

Ha érdekli hány tulajdonságát találta meg Ede, és mi történik ezután, akkor tartson vele a harmadik ülésre is!


                                                    Kóbor Virág az Ön Life Coach partnere

                                                     virag.kobor kukac gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése