2014. június 1., vasárnap

Válasz néhány olvasói kérdésre

Kedves Olvasóm,

több kérdés is érkezett Ede történetének első része kapcsán, melyeket érdemes tisztázni, mielőtt Ede története folytatódik. Ebben a bejegyzésemben sorra veszem a kérdéseket és igyekszem rájuk kielégítő választ adni.


Az első kérdése a kedves olvasónak így szólt:
Ede három hónapot tűzött ki magának, de tudjuk, hogy az élet nem mindig úgy alakul, ahogy elképzeljük. Mi lesz Edével, ha három hónap alatt mégsem talál állást, és ezt kudarcként éli meg, nem fog összeomlani? 
Nos, ahogy azt már írtam korábban is, itt nem arról van szó, hogy a coaching ideje alatt minden problémája elhárul az ügyfélnek. A történet szereplője céljai közül kiválasztja azt, ami a többi céljának a megvalósulását meg fogja alapozni. Esetünkben Ede "A Coach kérésére felállít egy fontossági sorrendet, miszerint elsősorban a magabiztosságot kellene elérni az álláskeresésben, mert ennek következtében lesz új állása."   Vagyis nem azt tűzték ki célul, hogy a 3. hónap végére lesz állása, mert ez valóban irreális cél lenne, hanem azt, hogy magabiztosságra tesz szert az álláskeresésben, tehát megismerkedik önmagával, a lehetőségeivel, és megtanul számos olyan módszert, amivel a saját motivációját fenntarthatja, hogy ne essen pl. kétségbe ha elutasítják, és ne beszélje be magának, hogy az ő korában már lehetetlen állást találni.

A második kérdés pedig így hangzott:
Az ennyire konkrét határidő kitűzése nem fogja rágörcsöltetni a dolgokra Edét, hogy jaj, mi lesz, ha mégsem találok határidőig állást? 
Annak felmérése, hogy az adott probléma a coaching keretében megoldható-e, a Coach feladata. Amennyiben az első találkozás alatt az derül ki, hogy az ügyfél lelkileg nem alkalmas arra, hogy a coaching segítségével megoldjuk a dolgot, vagy menet közben derül ki egy olyan akadály, hogy pl. van egy olyan korábbi lelki sérülése, ami miatt "rágörcsölhet", akkor vagy már az elején pszichológust ajánlok neki, vagy menet közben teszem ezt meg. Egészséges, csak pillanatnyilag elakadt felnőtt embernél, ilyen helyzetben tényleg csak arról van szó, hogy blokkolta a kreativitását és ezért egy idő után nem tudja használni a meglévő képességeit. A Coach ezeket a képességeket éleszti fel. És ha ez megtörtént, akkor az Ügyfél újra önálló lesz, nem szorul tovább a Coach segítségére.

A harmadik olvasói hozzászólás pedig:  
Végül is elég öreg már, sokkal kevesebb az esélye. 
Az lehetséges, hogy kisebb az esélye, mint egy 30 évesnek, de ugye nem nulla? És Ő éppen az a típus, aki megteszi a kellő lépéseket, hogy célt érjen. Lám, amikor megrekedt, akkor elment egy segítő emberhez, a Coach-hoz. Tehát megtette az első lépést a siker felé. Ha csak ül otthon továbbra is és mondogatja magának, hogy ebben a korban már nem lehet munkát találni, akkor tényleg napról napra csökkennek az esélyei. 
Kicsi személyes megjegyzést is engedjen meg nekem ehhez a ponthoz. 
Jómagam 47 éves elmúltam, tehát közelítek ahhoz a korhoz, amiben Ede van. Egyáltalán nem érzem magam öregnek, sőt! Sokkal több tudásom és tapasztalatom van, mint volt 30 évesen. Pontosan tudom, hogy sokkal többet tudok hozzátenni pl. egy vállalat életéhez, mint 17 évvel ezelőtt. Folyamatosan újabb és újabb képzésekre járok, tehát szellemileg is frissen tartom magam (most például jogi egyetemi képzésbe vágtam bele). Alapszakmám HR Menedzser, így ezen minőségemben is meg tudom ítélni, hogy az 50-es éveiben járó munkavállaló lehet pont ugyanolyan értékes, mint egy fiatal. Persze fiatalnak lenni nagyon jó volt és nyilván megvannak ennek a kornak az előnyei, de nem jobb, hanem más. Ide is illik Gyurkovics Tibor Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, író, pszichológus elhíresült mondata "Nincs másság, csak milyenség van."

És végül a negyedik kérdés:
Esetleg megbeszélik azt is, hogy nem dől össze a világ, ha 3 hónap alatt nem sikerül bejutni valahová, akkor csak folytassa tovább a keresést egyedül? 
Az első kérdésre adott válaszban írtam, hogy már a célkitűzésnél látszik, hogy nem az állás megszerzése a cél a 3. hónap végére, hanem annak a képesség rendszernek és önbizalomnak a megalapozása, megtanulása, amivel Ede a coaching lezárulása után önállóan tud boldogulni. Ha pedig Ede azt akarja, hogy állása legyen 3 hónap múlva és ezt valaki oldja meg neki, akkor egy fejvadász céget javaslok, akik ezt a dolgot elvégzik helyette. A rossz hírem az, hogy az Ügyfél részéről belefektetett munka, hit és szándék nélkül a Coach nem tud segíteni.


Remélem, sikerült elfogadható választ adnom a kérdésekre! Találkozunk a második ülésen hamarosan.

                                                              Kóbor Virág az Ön Life Coach partnere
                                                              virag.kobor kukac gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése