2014. június 14., szombat

A pszichológus nem az a díványos pszicho...izé.

Kedves Olvasóm,

beleakadtam egy érdekes problémába, s mivel több alkalommal is felmerült, úgy gondolom helyes volna tisztázni ezt a kérdést.

A probléma.

Testvérem, a Kilofaló életmód rendszer megalkotója, Szoó Judit megosztotta rajongóival a blogomat és írt egy nagyon szép ismertetőt is hozzá. Volt ebben az ismertetőben egy mondat, amit több pszichológus is bántónak érzett. 
A mondat így hangzott: 
"A pszichológussal ellentétben a Coach nem fog téged díványra fektetve meséltetni, hanem normálisan elbeszélget veled, meghallgatja a problémádat, és nem fog tanácsolni semmit!"
A teljes írást megtalálod itt:     http://szoojudit.hu/?modul=oldal&tartalom=1198399

A pszichológus hozzászólók a következőt sérelmezik, idézem egyiküket:
"általános tapasztalat, hogy még mindig tévedésben vannak az emberek. Egy, sosem fektetünk senkit díványra, mindenki csak ül, mint általában bárhol máshol. Kettő, alap, hogy meghallgatjuk, hogy mi a problémája, majd elkezdünk vele dolgozni. A pszichológus sem mondja meg konkrétan mit kell tenni, hanem kérdésekkel, beszélgetésben ráirányítja a figyelmet a problémára. Konkrétumoknál esetlegesen ad tanácsot, de ritka, nem szoktunk. A páciensnek kell eljutni a megoldásig, amiben persze a szakember segíti, vezeti és irányítja, hiszem a személyes belátás tud változást hozni." - írja Horváth Erika, majd még hozzáteszi -"Csak tényleg van egy hamis kép a pszichológusi munkáról, amit persze a média még jobban torzít, így mi mást is gondolhat egy ember."
Horváth Erika maga is megadta kommentjében a választ a problémára "van egy hamis kép a pszichológusi munkáról, amit persze a média még jobban torzít". 

Amerikai filmeken felnőtt generációk tagjai vagyunk. Az én véleményem szerint is, az a közhiedelem az alapja ennek a díványos dolognak, amit az amerikai filmekben látunk, hogy ott a páciens időnként egy díványon fekszik és így kommunikál egy személlyel aki "valami pszicho...izé", és az már nemigen derül ki, hogy ő valójában pszichiáter, pszichológus, vagy valamilyen egyéb terapeuta. 

Blogom azoknak szól, akik a mindennapi életben eddig nem igen találkoztak lelki segítőkkel, ezért igyekszem magyarul és egyszerűen megfogalmazni a mondanivalómat. Szeretném ha értenék és igénybe vennék a rendelkezésre álló segítséget, hogy mindennapjaik könnyebbek és sikeresebbek legyenek. Az ismertető írás célja is ez volt. Közérthető módon megfogalmazni, hova helyezzék el a coachingot a segítők között és nem a pszichológus hivatás degradálása. 
Kézenfekvőnek tűnt, hogy egy, a filmekből már jól ismert, mindenki számára azonnal beugró képpel lesz könnyen megérthető, hogy a Coach nem a személyiség és az azt ért hatások problémájával foglalkozik. 

És akkor a magunk részéről szeretnénk most helyre tenni, legalább ennek a blognak az olvasói számára a pszichológusok megítélését. 

A pszichológus nem az a díványos pszicho...izé. 

Ő is leül a tőle segítséget váró emberrel beszélgetni, kérdéseket tesz fel, tereli, irányítja, hogy a személy az őt ért hatásokat sikeresen feldolgozza, fejlődjön, belásson ezzel kapcsolatosan dolgokat. A pszichológus foglalkozik a múlttal, az okokkal, fejleszti a személyiséget, és éppen ebben különbözik a Coachtól, aki a személyiség fejlesztésig nem megy el, csupán egy adott helyzetben új nézőpontokat nyit meg ügyfelének, attitűd (az adott témához való viszonyulás) változásig megy el, konkrét célok megvalósításában támogatja az ügyfelét, a jövővel foglalkozik.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy ez a két szakma támogatja egymást, hiszen, ahol az egyik kompetenciája nem elég vagy nem szükséges, ott lép be a másik. Ahogyan azt a testvérem írta, ott van szükség a Coach-ra, ahol a pszichológus még sok, mert csak egy elakadás adódott, egy egészséges felnőtt ember életében, amivel az adott pillanatban nem boldogul. És ott van szükség a pszichológusra, ahol a Coach már kevés, mert a probléma nem pillanatnyi elakadás, nem egyszerű célvesztés, hanem valami mélyebb, hosszan elhúzódó okon nyugszik. Ilyenkor mindenképpen pszichológushoz küldi ügyfelét, mert az ilyen problémák szakszerű feltárásához és az ezeken való túljutáshoz már a pszichológusoknak van meg a megfelelő eszköztára, kompetenciája.

Ha Úgy érzi, önnek vagy a környezetében valakinek egy Coach segítségére van szüksége, ne habozzon, keressen meg! Várom levelét!

                                       Kóbor Virág az Ön Life Coach partnere
                                       virag.kobor kukac gmail.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése