2014. július 5., szombat

A Főnix

Kedves Olvasóm,

új történetünk főszereplői olyan helyzetbe kerültek, hogy már meg sem hallották egymást, holott mind a ketten folyamatosan mondták a magukét. Az első coaching ülésen aztán szépen lassan eljutottak oda, hogy sikerült egymásnak elmondaniuk a jelen helyzettel kapcsolatos érzéseiket, véleményüket, egymás sértegetése nélkül. Házi feladatot is kapott a pár. A feladat egy heti program elkészítése volt, melyben mindkettejük igényei érvényesülnek. Végül a Coach kérése az volt, hogy a mai ülésre csak Flóra jöjjön el.

Minden kezdet nehéz

Flóra nem túl jó hangulatban érkezett a Coach-hoz. Elhozta magával az elkészített házi feladatot is. A Coach kérdésére, hogy hogyan érzi magát és mi történt az elmúlt héten így mesélt: - Talán valamivel nyugodtabban telt ez a hét, mint az eddigiek, de azért nem múlt el nap hangos szóváltás nélkül. -
Mindketten próbáltak odafigyelni a másikra, de elég volt egy-egy szó vagy mondat, és már robbant is a "bomba".  Többször nekiültek a programtervnek, de minden alkalommal kudarcba fulladt a dolog.
Míg végül az utolsó este már nem volt választás, el kellett készíteni a programot valahogyan, hát próbáltak azzal a módszerrel dolgozni, amit az előző ülésen tanultak. Minden nappal kapcsolatban adtak egymásnak egy-egy fix időt, amíg háborítatlanul elmondhatták, mit szeretnének. Majd kisebb-nagyobb engedményeket tettek, és a végén összeállt egy mindkettőjük számára elfogadható heti beosztás. Két hetet készítettek, mert csak így fért bele mindkettőjük kívánsága.

Heti program kompromisszumokkal


Amint láthattuk, komoly haladást értek el hőseink. Megtanultak egy technikát az együttműködésre és az első adandó alkalommal sikerrel használták is. Ezzel előállt egy olyan heti program, amely mentén megkezdődhet egy új alapokon nyugvó együttélés.

Ha egyik szülő távozik, akkor a gyereknek kell a helyébe lépni?

Azt kérdezte a Coach Flórától, hogy mit gondol, miért van szüksége az édesanyjának arra, hogy ő gyakorlatilag hazaköltözzön hozzá? Flóra arról beszélt, hogy egyedül van a mamája, ő felelősséggel tartozik mostantól az édesanyjáért, gondját kell viselnie, segítenie kell neki, vigyáznia kell rá. 
A következő kérés az volt Flórához, hogy meséljen az édesanyjáról. Flóra elmondta, hogy kedves, talpraesett anyukája van, már nyugdíjas, egészséges, vannak barátai, harcias is néha, jókat szoktak vitatkozni, érdekli a világ, olvas, TV-t néz, és a számítógéppel is barátságban van. 
A Coach most azt kérdezte, hogy miért van szüksége a mamának arra, hogy Flóra állandóan vele legyen és gondját viselje?  - Hát azért - válaszolt Flóra - mert eddig a papa intézett egy rakás dolgot, s ezt most nekem kell átvennem helyette. 
A kedves mama talpraesett, önálló, felnőtt ember - foglalta össze az elhangzottakat a Coach.- El tudná-e látni azokat a feladatokat, melyeket eddig a papa végzett el? - kérdezte. 
Flóra most elgondolkodott.......- Igen, azt hiszem igen. - felelte lassan. 

Flóra akár a Főnix, porrá hamvad, s a hamuból újjá születik....

A Coach most újra feltette Flórának az első kérdését, kicsit másként. Szüksége van-e a mamának arra, hogy ő hazaköltözzön hozzá? 
Flóra megint hosszan csendben gondolkodott. 
- Azt hiszem......nekem van szükségem a mamámra. - mondta egészen halkan, aztán csendesen sírdogálni kezdett. - Félek, hogy ha nem leszek vele eleget, akkor egyszer csak már nem is lehet. Minden percet ki akarok használni az életben, ami adódik nekünk..............
Csend volt egy darabig. A Coach zsebkendőt nyújtott Flórának és türelmesen várt.
Egy idő után abbamaradt a zokogás. Flóra felitatta a könnyeit és azt mondta. - Szeretném rendbe hozni a házasságomat, szeretném ha a kisfiam egy kiegyensúlyozott, boldog családban nőne fel. Vágjunk bele a munkába! És azt hiszem szükségem lesz pszichológusra is, hogy segítsen nekem ezt a gyászt és a mamám féltésének problémáját feldolgozni. -

Nehéz ülés volt ez. A Főnix, a gyönyörű vörös-arany tollazatú tűzmadár porrá égett, s  hamvakból egy új, fital, erősebb Főnix született. 


Mindketten elfáradtak. Ám óriási fordulatot jelentett Flóra számára, hogy felismerte, a gyász feldolgozásának problémája nyomta rá a bélyegét a házasságára is. Most, hogy ezt már tudja, nekiállhat a saját problémáját, az arra megfelelő szakemberrel megoldani. S mivel ez a nehézség már nem nyomasztja, lesz ereje a házasságát is rendbe hozni a Coach segítségével. 
Előző bejegyzésemben már érintettük azt a kérdést, hogy mi is tartozik a Coachra és milyen problémával kell már a pszichológushoz fordulni. Amint látja kedves Olvasóm, most elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol a problémákat szétválasztjuk, a gyászfeldolgozást és az ebből adódó túlzott ragaszkodást áttereljük a pszichológushoz, és a coachingban a párkapcsolat rendezésével fogunk foglalkozni.

Legközelebb Zalánnal találkozik a Coach. Ne maradjon le a folytatásról! Ha pedig olyan érzése támad, hogy Önnek vagy a környezetében bárki másnak szüksége lenne egy mentális edzőre, ne habozzon, keressen meg! Együtt könnyebb lesz túllendülni az akadályokon.

Kóbor Virág az Ön Life Coach partnere


                                                              virag.kobor kukac gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése