2014. július 9., szerda

Zalán és Flóra sikerre vannak ítélve?

Kedves Olvasóm,


a coaching sikeressége elsősorban a Coachee-n (Ügyfélen) múlik. 

Ebben a folyamatban a lényeg, hogy az Ügyfél valóban akarja a változást és tegyen érte
Legyen hajlandó olyan módszerek elsajátítására és alkalmazására, melyeket később már a "mentális edzője", a Coach nélkül, önállóan fog használni. A Coach új nézőpontokat és módszereket tud adni Ügyfelének, és motiválni tudja őt abban, hogy a sikert gyorsan és hatékonyan érje el. 

Szerepek aránya a cél elérésében kb. Ügyfél 60%, Coach 40%. 

Ha az arány jelentősen eltér ettől, akkor a folyamat sikere megkérdőjeleződik. Miért? 

Mert az ember csak a saját céljai, döntései, érzései és akarata mentén tud sikeresen haladni. Ha ezek bármelyike nem a sajátunk, bármilyen apró külső körülmény útját tudja állni a sikernek.  
Tehát, ha a cél elérését a Coach akarja jobban (nehogy sikertelen legyen a megkezdett folyamat), ha a célt nem az Ügyfél fogalmazta meg, akkor nem is érzi majd magáénak. Ha nem érzi magáénak, akkor nem vonzza őt, így nem is érez késztetést, hogy tegyen érte. Ha a Coach dolgozik a célért, miközben az Ügyfél hetente egyszer "csak egy jót beszélget" nála, nem végzi el a feladatokat, nem tanulja meg a kapott technikákat, és főleg nem alkalmazza azokat az életében, akkor sose érik el a kitűzött célt. 
Ahogyan a kajakozó sem lesz olimpiai bajnok, ha nem látja lelki szemei előtt, amint elsőként ér a célba, ha nem érzi már az edzések alatt magában azt a mámorító érzést, amikor a nyakába akasztják az aranyérmet és az egész világ őt ünnepli. Ha ezekről a képekről, érzésekről nem ő álmodozik, hanem az edzője, vagy a szülei mondogatják neki, hogy gondoljon arra, milyen jó érzés lesz, akkor minden edzés kínszenvedés, és bármilyen jó adottságai vannak, nem jut ki az Olimpiára.

Zalán bizakodik

Egy hét telt el azóta, hogy Flóra a Coachnál járt, életére nézve meghatározó döntéseket hozott. Most Zalánon volt a sor, hogy ő is elgondolkodhasson, mit is szeretne a jövőben és mit tud ezért tenni.
Zalán pontosan érkezett. Jobb bőrben volt, mint az előző alkalommal Flóra. A hangulata pozitív volt.
Amint kényelembe helyezte magát, azonnal beszélni kezdett.

Két hét telt el amióta nem találkozott a Coach-al. Első héten elég döcögősen mentek a dolgok. Bár elkezdett engedni a "fagy" szorítása, de minden eresztékében recsegett továbbra is a hajó életük jeges tengerén.
Ő is beszámolt arról, hogy mindennap megpróbáltak rátérni a "házifeladat"-ra, ám sajnos minden próbálkozásuk kudarccal, jobban mondva hangos veszekedéssel végződött. Aztán az utolsó napon - ezt biztató jelnek érezte Zalán - valahogy békésebb vizekre érkeztek. Zalán arra gondolt, ez talán azért van, mert már mindketten tudták, nincs több idejük a feladatra. Nos ezen az estén, először arról kezdtek beszélni, hogy mi is történt az első ülésen. Végiggondolták, hogy hogyan sikerült végül meghallgatniuk egymást veszekedés nélkül. Aztán megegyeztek néhány feltételben, mielőtt munkához láttak.


Ezeknek a szabályoknak a mentén aztán sikerült összerakniuk egy két hetes programot, ami mindkettőjük számára elfogadható volt - mesélte Zalán. Ezt a programot Flóra ülésén olvashatta Ön is, kedves Olvasóm.

Ebben a történetben 100% a siker esélye?

Flóra és Zalán láthatóan meg akarja oldani a problémát, közös a céljuk, hogy újra "normális" családi életet éljenek. A feladatokat elvégzik, a technikát megtanulják és alkalmazzák önállóan. A siker garantált.

Nézzük most meg az összeírt szabályokat egyenként!


"1., Felváltva mondhatjuk el a gondolatainkat kb. azonos hosszúságú idő alatt."
Ahhoz, hogy egy egyezséggel a felek elégedettek legyenek, lehetőséget kell adni minden szereplő számára, hogy elmondhassa álláspontját és a többiek meghallgassák őt. 
"2., Nem vágunk egymás szavába, még akkor sem, ha eszünkbe jut valami az elhangzottakkal kapcsolatban."
Szükséges, hogy folyamatában hallgassuk meg a másikat, hogy meg is értsük őt. Ha folyton közbevág valaki, elveszhetnek fontos gondolatok, amik nélkül ismét értelmetlennek tetszik majd, amit hallottunk. 
De hát akkor mit tegyek, ha a másik mondanivalója közben jut eszembe valami éppen oda illő, fontos dolog? - tehetjük fel a kérdést. Jegyezzük meg, írjuk fel egy papírra és ha ránk kerül a sor, akkor majd beszélünk róla.
"3., Tudomásul vesszük, hogy amit a másik mondd, az neki úgy reális, nem erőltetjük rá a saját érzéseinket." 
Érzésekkel nem lehet vitatkozni, azokat mindenki csak saját maga éli meg, ezt tudomásul kell vennünk. Nincs két egyforma ember a földön, még az egypetéjű ikrek sem éreznek azonosan, csak nagyon hasonlóan.
"4., Nem kritizáljuk, minősítjük, szidjuk a másikat és annak mondanivalóját."
Ha mégis olyan érzés fogja el, hogy ezt kéne tenni, akkor kérjünk pár perc szünetet, és ha lehiggadtunk, folytathatjuk.

Második hét. Jé, ez tényleg működik!

Zalán folytatta elbeszélését a  második héttel.

- Az első olyan hét, amit már a program alapján éltünk meg, számomra igen pozitív eredményeket hozott. Először is, a coachingról hazaérve, a nejemet, mintha kicserélték volna. Bár kimerült volt nagyon, de végre újra fény csillogott a szemében. Elmondta, hogy pokoli érzéseken ment keresztül, amelyek közben arra a döntésre jutott, hogy felkeres egy pszichológust, és segítséget kér tőle a gyász feldolgozásban. Ez számomra is nagyon megnyugtató eredmény. Biztos vagyok benne, hogy így már megbirkózunk ezzel a nehéz életszakaszunkkal.
Egész héten bennem volt az a jó érzés, hogy a feleségem reggel csak munkába indul, mint ezer meg ezer feleség reggelente, és munka után várom haza. Így már nem éreztem a távollétét egyáltalán fájdalmasnak. Sőt, amikor hazaért, volt miről beszélgetni, kivel, mi történt a nap folyamán. Üdítő volt.

Szombaton besegítettem a főzésbe és a takarításba, így délutánra - 5 körül - mindennel végeztünk. Flóra boldognak látszott és le is ült olvasni, Ábel meg, a foci edzés után dőlt végig az ágyán és tabletezett. Én tévéztem, így megvalósult a családi pihenős, de együtt töltött este (amit eredetileg vasárnapra terveztünk), de így sem volt rossz.


A vasárnap szabad lett, bár van még mit dolgozni rajta, mert Flóra a gyerekkel elment moziba és megint egyedül hagytak egy kis időre, de kezdetnek ez nem is rossz. A héten folytatjuk a dolgot.

Ez az ülés egészen más hangulatú volt, mint Flóráé. A Coach is sokkal jobban érezte magát, látva, hogy a folyamat helyes mederben halad a cél felé. 

Újabb feladatot nem kapott Zalán, ahogyan Flóra sem a korábbi ülésen, csak annyit kért a Coach, hogy csinálják végig a második heti programot. S legközelebb újra együtt várja őket a coaching ülésre.

Ne maradjon le a folytatásról! 

Ha pedig olyan érzése támadt, hogy Önnek vagy a környezetében bárki másnak szüksége lenne egy mentális edzőre, ne habozzon, keressen meg! 

Együtt könnyebb lesz túllendülni az akadályokon.


                                                              Kóbor Virág az Ön Life Coach partnere


                                                              virag.kobor kukac gmail.com




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése