2014. július 15., kedd

Kettőt előre, egyet hátra avagy minden kezdet döcögős

Kedves Olvasóm,

Újabb üléséhez érkezett Flóra és Zalán coachingja. Most ismét együtt keresték fel a Coach-ot. Három hét telt már el az első találkozás óta. Kéz a kézben érkeztek, sokkal békésebbek voltak, mint az első alkalommal. Tekintetük tiszta, arcuk nyugodt volt.

Miután kényelembe helyezték magukat, a Coach először Flórához fordult. Azt tudakolta tőle, mi történt vele amióta nem találkoztak (2 hét telt el azóta), hogy érzi magát azután a katarzis után, amin keresztülment legutóbbi beszélgetésük során?

Flóra hosszú idő után először nyílik meg újra Zalán felé

- Iszonyú fáradtnak éreztem magam aznap délután. Amikor hazaértem, Zalán leült mellém a kanapéra és megkérdezte mi történt velem az ülésen, jól esett neki elmesélnem, amit átéltem és a döntést, amit hoztam. Amikor azt láttam a szemén, hogy ért engem és megérti az érzéseimet, valami régen érzett melegség futott át a lelkemen. Újra feléledt bennem a remény, hogy lehetünk még olyan boldogok, amilyenek régen voltunk.
Az második hét a programtervünknek megfelelően telt.


Persze voltak apróbb szóváltásaink, de fegyelmeztük magunkat. Hét közben én anyukámnál dolgoztam, és délután Ábellel a napköziből hazamentünk Zalánhoz. Együtt vacsoráztunk, és megbeszéltük a napközben történt dolgokat. Elmentem a pszichológushoz is akit Ön ajánlott. Kedves, szimpatikus hölgy. Miután elmeséltem, hogy mik történtek velem és mi vezetett odáig, hogy felkeressem, vállalta, hogy foglalkozik velem.
Az otthon töltött hétvége szerintem a megbeszéltek szerint sikerült. Szombaton együtt főztünk, takarítottunk, vasárnap pedig pihenőnapot tartottunk. A mama mindkét nap szépen átjött ebédelni. Zalán szerint is rendben volt minden. Talán annyit nehezményezett, hogy vasárnap Ábellel moziba mentünk, és ő oda nem jött, hiába hívtuk, és ez először nem tetszett neki. Szerintem ennyi belefér.

Ismét paprikás hangulatban...

A harmadik hét kicsit rázósabb volt. Többet torzsalkodtunk, és sajnos egymás kritizálására is sor került párszor. A hétköznapok még békésen teltek, de aztán a hétvégén....Szombaton sok volt a feladat, és úgy éreztem, Zalánnak nem fűlt a foga a házimunkához. Ezen nagyon felhúztam magam, és ebből  több hangos szóváltás és vádaskodás keletkezett. Aztán aludtunk rá egyet és vasárnap már mindketten türelmesebbek voltunk egymással.

Flóra beszámolója után Zalán következett. Ő már az előző találkozón beszámolt a második hétről, így a harmadik heti eseményeket elemezte most:

Flóra kizavarta Zalánt a lakásból

- A hétköznapok a második héthez hasonlóan zajlottak. Különösebb említésre méltó dolog nem történt.
Pénteken és szombaton a Mamánál aludtunk, ahogy korábban megállapodtunk. Szombaton karácsonyfabontás volt a Mamánál és nálunk is. Flóra reggel óta fel volt húzva mint egy kakukkos óra. A Mama említette is, hogy ő pénteken lebontotta volna a fát, de valamiért nem tette. 30 perc alatt elbontották, vagyis inkább Flóra, a Mama pedig elpakolta a díszeket. Szóváltás is kerekedett, mert Flóra hajtott mindenkit, hogy gyorsan-gyorsan, pedig tényleg 30-40 perc alatt megvolt minden tokkal vonóval. Szóval egyrészt a Mama is meg tudta volna tenni, másrészt nem kellett volna így hajcsárkodni. Grrrrrr.
Utána átmentünk hozzánk és olyan takarítást rendeztünk, hogy másnap a karom alig bírtam felemelni. Igaz, hogy karácsonyfa-, és dekoráció bontás is volt, de jóformán így is este fél nyolcra végeztünk, ráadásul a végére elég morbid helyzet kerekedett abból, hogy ki lettem zavarva a lakásból, hogy nehogy összelépkedjem a felmosást. 


Mondtam is, hogy most lepecsételhetnénk a kecót, és ha soha többet nem megyünk be, kosz sem lesz.

Szent a béke?

Azért tényleg elszállt a haragunk füstje vasárnapra - folytatta Zalán. - A jól megérdemelt vasárnapi pihenés csak kevéssé jött össze. Ábelnek foci edzése volt 11:30-16:00-ig, szóval őt el kellett vinni már délelőtt és délutánig nem is volt otthon. A vasárnapi templomot Flóra nem erőltette, de mivel ő a Mamával elment a temetőbe, így a délelőttöt nem töltöttük együtt, csak a gyereket vittük el közösen. A délutáni csendespihenőn aztán mellettem olvasott, ez tök jó volt. De utána futni kellett a gyerekért és csak miután őt hazavittük lehetett végre együtt a család 2-3 órát, úgy ahogy szerettem volna.

A Coach nagyon örült ezeknek a beszámolóknak! Így foglalta össze a hallottakat:
- Most hát túl vannak a "másik féle" héten, és a beszámolóik hangulatából ítélve egészen jól sikerült.
Megvolt a próbaüzem, megvannak az első tapasztalatok.
Kérem, gondolják végig, hogy mik azok a megnyilvánulásaik, amik azt a reakciót váltják ki a másikból, amit szeretnének, és mik váltanak ki heves ellenállást! 

A "Mary Poppins" stílus nem célra vezető

Kis gondolkozási idő után Flóra kezdett bele először a felsorolásba. Számos tényezőt talált, amelyek irritálják Zalánt, és azt is felismerte, hogy ezeket, hogyan tudja úgy fordítani, hogy Zalán együttműködő legyen. Többek között eszébe jutott, hogy, amikor "nevelőnő" stílusban utasításokat ad Zalánnak, akkor érzékeli, hogy Zalán ellenállóvá válik, amikor viszont szépen kéri, akkor többnyire hamar célba ér nála.


Zalán is törte a fejét és sok más mellett azt nevezte meg, hogy akkor ütközik Flóránál kemény falba, ha egy-egy anyagiakat érintő döntést ő hoz meg, ami Ábelt is érinti. Ha viszont hagyja, hogy Flóra hozzászóljon a témához, és figyelembe veszi az ő véleményét is a döntésnél, akkor nincs köztük vita.

A felsorolások végén Flóra és Zalán közösen foglalták össze, hogy egészen jól ismerik egymást, és a másik pontosan fogalmazta meg, hogy mik a zavaró viselkedési formák és mik azok amelyek könnyűvé teszik az együttműködést. Megegyeztek, hogy törekedni fognak a kellemetlen megnyilvánulások elkerülésére és a pozitívak gyakori alkalmazására.

Hamar elszaladt az idő. Az ülés a végére ért. A Coach búcsúzóul újabb házi feladatot adott számukra.
- Folytassák tovább programtervük végrehajtását!
- Kezdjenek heti összefoglaló írásába, ahol saját maguk számára megfogalmazzák a héten történteket és levonják belőle a következtetéseiket, mi volt jó és mit szeretnének a jövőben változtatni. Az így elkészült írásos összefoglalókat, pedig elhozzák magukkal ülésről, ülésre.
- Szintén írásbeli feladat, hogy amikor késztetést éreznek arra, hogy becsméreljék, kritizálják a másikat, megtartóztatják magukat, majd egy erre a célra rendszeresített füzetbe, vagy számítógépes fájlba leírják.
A legközelebbi találkozón pedig elmesélik a Coachnak, hogy hogyan érezték magukat ennek a feladatnak az elvégzése közben és utána.
   
Ha kíváncsi, hogyan sikerültek a házifeladatok Flórának és Zalánnak, tartson velük legközelebb is!
Ha pedig saját párkapcsolatának problémájára keres megoldást, keressen meg bátran, segítek új megoldásokat találni Önnek!

                                                                            Kóbor Virág, az Ön Life-coach partnere,
                                                                            virag.kobor kukac gmail.comNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése