2014. július 22., kedd

Legyen Ön az, aki nem tudja, hogy nem lehet, és megoldja!

A kedvenc női magazinomat olvasgattam, s az egyik riportalany Einstein-től idézett. Az idézet így szólt:
"Vannak dolgok, amiről mindenki tudja, hogy nem lehet megoldani. Aztán jön valaki, aki erről nem tud, és megoldja."

A konzerv tudás hasznos dolog, ha mértékkel élünk vele

Elgondolkodtató, hogy életünket mennyire uralják a hiedelmeink, a megtanult "igazságok", mások tapasztalatai a miénkkel szemben.
Persze nem buta a Teremtő! Jól alkotta meg azt, hogy elődeink tapasztalatait hasznosítani tudjuk, hogy nem kell mindig mindent újra és újra, nemzedékről nemzedékre megismerni, felfedezni a világ minden dolgát. Hisz csak úgy fejlődhetünk, hogy egy csomó konzerv tudásunk van, ami mellett marad elegendő szabad figyelmünk és energiánk, hogy újabb és újabb ismeretekre tegyünk szert.
Vajon "Kényelmes", "Kíváncsi",  vagy  "Kreatív" típusú szülő Ön?

Sajnos azonban legtöbbünkben van egy "kényelmes én", aki megelégszik az elődeitől kapott tudással, igazságokkal és nem keres új, és új megoldásokat. Nyugisan eléldegél a konzerveken. Nevezzük őket "Kényelmes" típusnak.
Vannak közöttünk kíváncsibbak, akik már keresgélnek, találnak, és be is fogadnak újdonságokat. Ám ha valamely újdonság kívül esik azon a dimenzión, amiben ők biztonságosan mozognak, akkor azt már nem próbálják meg megismerni, mereven elutasítják. Legyenek ők a "Kíváncsi" típusúak.
Végül léteznek olyan rendkívül nyitott, izgága és kíváncsi emberek közöttünk, mint például, Einstein, akik bátran és kíváncsian kutatják azt a megoldást, ami minden "realitást" felülmúl, elképzelhetetlen, mert nem tudnak róla, hogy az lehetetlen az adott környezetben. Mindenki tudja körülöttük, hogy az adott dolog csak úgy lehet, ahogy van, amióta világ a világ, csak ők nem. És lám-lám, velük időről időre megtörténik, hogy a lehetetlen mégis lehetséges. Sőt, hasznos, esetleg közelebb visz a boldogsághoz. Ezek az emberek pedig a "Kreatív" típust testesítik meg.

Talán most azt latolgatja éppen, hogy Ön melyik típusba tartozik?
Esetleg abba akarja hagyni ennek az írásnak az olvasását, mondván ez a Coach őrültségekkel foglalkozik. Hogy kerül a családi problémák megoldásához Einstein?! Miért kellene kidolgozni egy családon belüli konfliktushoz egy relativitás elméletet?!
Elsőre talán vad ötlet, de nézzük csak meg kicsit közelebbről, hogy mondjuk a szülő és kamasz gyermeke viszonyában, hogyan kerül elő a fenti gondolatmenet!

A Kényelmestől a Kreatívig vezető út, avagy a szülő evolúciója

Ha egy szülőnek konfliktusa támad a kamasz gyermekével, hányféle kimenetele lehet ennek?
Igaza van, ahány ember annyiszor száz és száz. Kicsit tipizáljuk most ezeket, hogy könnyebb legyen átlátni ezt a rengeteg verziót!

Ha a szülő a "Kényelmes" típusba tartozik, akkor mit mond egy adott konfliktus helyzetben?
Az én szüleim is így neveltek engem, és tisztességes becsületes ember vált belőlem. Én is így fogok tenni, majd előbb-utóbb belátja a gyerek, hogy igazam volt. Ennek a hozzáállásnak többnyire, évekig tartó állóháború a vége. Persze hosszú-hosszú évek múltán, amikor a gyerek már maga is szülő, sok mindent "megbocsát", esetleg, mivel ő is ezt a nevelést kapta, ezt fogja továbbvinni.

Lehet azonban, hogy ez a gyerek, amikor felnő - mert nem értett egyet a saját neveltetésével -, már a "Kíváncsi" szülők csoportjába tartozik majd. Ő lesz az, aki a kamasz gyermekkel való konfliktusa megoldására - saját bőrén tapasztalva, hogy a tanult nevelési módszer nem mindig célravezető -, más megoldásokat keres. Olvasgat neveléssel foglalkozó könyveket, megbeszéli a problémát, hasonló élethelyzetet már átélt szülőkkel, s időnként talál is valami számára új, de a kényelmes működésébe még illeszkedő megoldást. Vagyis, amihez kockázatosnak tűnő dolgokat nem kell vállalnia.
Ebben a helyzetben már nem egy hosszú állóháború lesz az eredmény. Lesznek itt már fegyverszünetek, békés időszakok is. Ez inkább évekig tartó, fel-fellángoló forradalmakat eredményez egy-egy élethelyzet kapcsán, amihez újra és újra keresni kell egy újabb megoldást a neten, vagy könyvekben, vagy valahol. Amitől előbb utóbb elfárad a szülő. Úgy érzi, amint egy problémát sikeresen - a saját szüleinél ügyesebben megoldott -, annak helyén két másik megoldandó gond üti fel a fejét. S az a néhány év, amíg a gyermeke okos felnőtté válik, egy örökkévalóságnak tűnik.
Mégis sokkal sikeresebb lesz a "Kíváncsi" típusú szülő, mint a "Kényelmes" volt. Sikerei abban is megnyilvánulhatnak, hogy az ő gyermeke, ha felnő, már valószínűleg az ő példáját követve inkább a "Kíváncsi", de akár már a "Kreatív" típust is megtestesítheti. Ő már azt látta, hogy a szülei kerestek új utakat arra, hogy őt békésebb, kiegyensúlyozottabb emberré neveljék, de azt is látja, hogy még nem volt tökéletes a megoldásuk.

A "Kreatív" típusú szülő, hasonlóan a "Kíváncsi" típushoz fejleszteni próbálja magát a gyermeknevelés területén. Mi akkor köztük a különbség - teheti fel az Olvasó joggal a kérdést.

A "Kreatív" szülő is utána olvas könyvekben, keresgél a neten, tanácsokat is kér hasonló helyzetet már átélt szülőtársaktól. Azonban, az ideig-óráig fennálló fegyverszünet őt nem elégíti ki. Nem akar fáradt, kiégett szülőként távozni a "csatatérről". Ezért új utakat keres, az önfejlesztésnek és a kapcsolat helyes kezelésének új nézőpontjait kutatja. Ő az - akit Einstein is emleget -, aki a többiekkel ellentétben nem tudja, amit a "Kényelmes" és a "Kíváncsi" szülő nagyon stabilan tud, hogy nincs más megoldás, végig kell szenvedni, küzdeni a kamaszkort. Ezért miután saját megoldási sémáit végigpróbálta, - nem törődik bele, ha ezek nem hozták a várt eredményt - elmegy egy Coach-hoz és a coaching folyamat során felfedezett új nézőpontok segítségével rátalál az elviselhető, sőt kellemes szülő-kamasz kapcsolat kulcsaira.

És ahogy a mese végén mondják: Azután boldogan élnek, amíg meg nem halnak.....

Ha Ön ezt az írást végig olvasta, akkor Ön bizonyára egy változtatásra kész "Kényelmes", sőt, még valószínűbb, hogy egy megoldás útját kereső "Kíváncsi", de mindenképpen a "Kreatív" típus küszöbén álló szülő. Már csak be kell nyitnia az ajtón......
Itt az idő, hogy belépjen egy új világ kapuján, jöjjön és találja meg velem a boldog szülő-kamasz kapcsolat kulcsait!

                                                    Kóbor Virág, az Ön Life-coach partnere,
                                                    virag.kobor kukac gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése